Go Back   North East F-Body Association > Tech > LT1/TPI/TBI

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 05-22-2011, 12:34 AM
KB93z28's Avatar
KB93z28 KB93z28 is offline
SLOWMARO
Chopper Challenge Champion
 
Join Date: Dec 2010
Location: Whitinsville, MA
Posts: 1,189
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 53
Thanks (Received): 24
Likes (Given): 97
Likes (Received): 136
Dislikes (Given): 7
Dislikes (Received): 10
Default

Quote:
Originally Posted by ZFreie View Post
I have an a4, and for what its worth, if i put my car in N and roll up to a stop it will idle around 1200-1500 until I come to a stop, then it will drop and idle around normal. Still trying to figure it out, seems like we have a couple similar problems but not all. If i figure it out ill let you know what to try.
Except my idle didnt drop when i came to a stop, it stayed at 1500
__________________
1993 BGGM Z28, stock LT1, T56, 175k on original motor, basic bolt-ons. 273 whp, 308wtq. SOLD
2001 Black WS6 TA Stock....for now....
DD: 2007 Dodge Ram 1500 quad cab sport, 6 inch RCX lift, 35x13.5 tires, 20x9 Fuel wheels, 20% tint all the way around, ZZ customs exhaust, Diablosport Trinity T1000 programmer.
Reply With Quote
  #12  
Old 05-22-2011, 12:36 AM
ZFreie's Avatar
ZFreie ZFreie is offline
The Geek
Tetris Champion, Space Invaders Champion
 
Join Date: Feb 2011
Location: Southern NH
Posts: 2,601
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 177
Thanks (Received): 100
Likes (Given): 2351
Likes (Received): 230
Dislikes (Given): 57
Dislikes (Received): 14
Default

Quote:
Originally Posted by KB93z28 View Post
Except my idle didnt drop when i came to a stop, it stayed at 1500
Whoops, I read that it would drop overly low and try to stall, didnt see that it stopped doing that and went the other way. My bad!
__________________
95 Z28 A4~Sold~

Quote:
Not driving your car to keep miles off of it is like not having sex with your girlfriend so her next boyfriend will appreciate it more.
Reply With Quote
  #13  
Old 05-22-2011, 01:51 AM
ILuvPizzaTimes10's Avatar
ILuvPizzaTimes10 ILuvPizzaTimes10 is offline
YOUR ALL GUNNA DIE!!!
 
Join Date: Oct 2009
Location: Randolph, MA
Posts: 9,378
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 21
Thanks (Received): 192
Likes (Given): 65
Likes (Received): 587
Dislikes (Given): 25
Dislikes (Received): 83
Default

what brand TB is that? on my BBK the throttle linkage came loose and i had to re weld it. as after i hit WOT or let the peddle go too quickly the idle/throttle position would change. Should have picked up on that first. Sorry bro.
__________________


1998 Firebird:buncha parts thats used to make it go fast..... not so much anymore.
BAAAAAA!!!!!!
Reply With Quote
  #14  
Old 05-22-2011, 02:29 AM
KB93z28's Avatar
KB93z28 KB93z28 is offline
SLOWMARO
Chopper Challenge Champion
 
Join Date: Dec 2010
Location: Whitinsville, MA
Posts: 1,189
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 53
Thanks (Received): 24
Likes (Given): 97
Likes (Received): 136
Dislikes (Given): 7
Dislikes (Received): 10
Default

Quote:
Originally Posted by ILuvPizzaTimes10 View Post
what brand TB is that? on my BBK the throttle linkage came loose and i had to re weld it. as after i hit WOT or let the peddle go too quickly the idle/throttle position would change. Should have picked up on that first. Sorry bro.
I have a bbk, but I havent had it come loose or anything like that. but when I took it for a ride after i changed the map today, i hit WOT many times, but the idle hadnt changed after that. The only reason i went to a bbk 52mm TB is because I tried to change the TPS in the stock one, but the bolts snapped off and then i napped a screw extractor off inside as well lol
__________________
1993 BGGM Z28, stock LT1, T56, 175k on original motor, basic bolt-ons. 273 whp, 308wtq. SOLD
2001 Black WS6 TA Stock....for now....
DD: 2007 Dodge Ram 1500 quad cab sport, 6 inch RCX lift, 35x13.5 tires, 20x9 Fuel wheels, 20% tint all the way around, ZZ customs exhaust, Diablosport Trinity T1000 programmer.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-22-2011, 03:35 AM
KB93z28's Avatar
KB93z28 KB93z28 is offline
SLOWMARO
Chopper Challenge Champion
 
Join Date: Dec 2010
Location: Whitinsville, MA
Posts: 1,189
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 53
Thanks (Received): 24
Likes (Given): 97
Likes (Received): 136
Dislikes (Given): 7
Dislikes (Received): 10
Default

but regardless, it still had the idle issue even with the stock TB
__________________
1993 BGGM Z28, stock LT1, T56, 175k on original motor, basic bolt-ons. 273 whp, 308wtq. SOLD
2001 Black WS6 TA Stock....for now....
DD: 2007 Dodge Ram 1500 quad cab sport, 6 inch RCX lift, 35x13.5 tires, 20x9 Fuel wheels, 20% tint all the way around, ZZ customs exhaust, Diablosport Trinity T1000 programmer.
Reply With Quote
  #16  
Old 09-25-2011, 09:39 PM
KB93z28's Avatar
KB93z28 KB93z28 is offline
SLOWMARO
Chopper Challenge Champion
 
Join Date: Dec 2010
Location: Whitinsville, MA
Posts: 1,189
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 53
Thanks (Received): 24
Likes (Given): 97
Likes (Received): 136
Dislikes (Given): 7
Dislikes (Received): 10
Default

Ok, not to bring back the thread from the dead, but I THINK I FIXED IT!!!!! Last weekend I brought the car to 84ta406, and he checked all the sensors with a snap-on scan tool. All the sensors read fine, the IAC was a little off, so he adjusted it, the car was idling fine in his driveway. I drove the car through worcester on my way home, but the car was still running like shit almost 400rpm, then it was fine at around 850 rpm, then like shit again. So today, I tinkered with the trhottle position screw, I opened it up a little bit, took it out for a ride still a little weird, kept finicking with the screw, and took it out for a good half hour ride today, and she runs mint! Idk why that was the problem, cuz it idled weird with the stock TB....whatever. But now the car is running much better all together. before in between shifts, the rpms would dive, and the car would buck like crazy, now its smooth as butter. So now im just gonna friggin leave the car alone and drive the thing. WINNING!!!!!
__________________
1993 BGGM Z28, stock LT1, T56, 175k on original motor, basic bolt-ons. 273 whp, 308wtq. SOLD
2001 Black WS6 TA Stock....for now....
DD: 2007 Dodge Ram 1500 quad cab sport, 6 inch RCX lift, 35x13.5 tires, 20x9 Fuel wheels, 20% tint all the way around, ZZ customs exhaust, Diablosport Trinity T1000 programmer.
Reply With Quote
  #17  
Old 09-25-2011, 10:45 PM
84ta406 84ta406 is offline
Future club Dangle member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Worcester, MA
Posts: 1,803
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 15
Thanks (Received): 16
Likes (Given): 58
Likes (Received): 54
Dislikes (Given): 2
Dislikes (Received): 3
Default

Glad its running better, thanks to pizza about adjusting that.
__________________
5.3L LSx, Fbody .500 cam, TH400, 4500 Stall, Moser 9"
Reply With Quote
  #18  
Old 09-25-2011, 11:26 PM
KB93z28's Avatar
KB93z28 KB93z28 is offline
SLOWMARO
Chopper Challenge Champion
 
Join Date: Dec 2010
Location: Whitinsville, MA
Posts: 1,189
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 53
Thanks (Received): 24
Likes (Given): 97
Likes (Received): 136
Dislikes (Given): 7
Dislikes (Received): 10
Default

Yeah definitley, I opened the butterflies a little more than we had em from your house and now its running ten times better.
__________________
1993 BGGM Z28, stock LT1, T56, 175k on original motor, basic bolt-ons. 273 whp, 308wtq. SOLD
2001 Black WS6 TA Stock....for now....
DD: 2007 Dodge Ram 1500 quad cab sport, 6 inch RCX lift, 35x13.5 tires, 20x9 Fuel wheels, 20% tint all the way around, ZZ customs exhaust, Diablosport Trinity T1000 programmer.
Reply With Quote
  #19  
Old 09-26-2011, 12:11 AM
ILuvPizzaTimes10's Avatar
ILuvPizzaTimes10 ILuvPizzaTimes10 is offline
YOUR ALL GUNNA DIE!!!
 
Join Date: Oct 2009
Location: Randolph, MA
Posts: 9,378
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 21
Thanks (Received): 192
Likes (Given): 65
Likes (Received): 587
Dislikes (Given): 25
Dislikes (Received): 83
Default

problem is your intake IAC passages are now full of sludge. and you adjusting the throttle to "fix" it will for a while and in this weather. as soon as the da changes so will how it idles.

Essentially regardless of iac position. if the passages are plugged which can happen on an old 1993 intake. then the computer has no control over the idle. So id say take the intake off and check the iac passages. there are 4 threaded plugs on the bottom of the intake. take them out and run bailing wire or coat hanger threw them to clean them up. and then a good spraying of intake or brake cleaner. and that should do it.

what tipped me off was that with both the stock and the aftermarket tb's you are still having issues and now after moving the throttle blades(wich should have little effect on idle unless you go too far and over shoot the idle and TPS readings). it now idles ok. thats my guess.
__________________


1998 Firebird:buncha parts thats used to make it go fast..... not so much anymore.
BAAAAAA!!!!!!
Reply With Quote
  #20  
Old 09-26-2011, 12:19 AM
KB93z28's Avatar
KB93z28 KB93z28 is offline
SLOWMARO
Chopper Challenge Champion
 
Join Date: Dec 2010
Location: Whitinsville, MA
Posts: 1,189
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 53
Thanks (Received): 24
Likes (Given): 97
Likes (Received): 136
Dislikes (Given): 7
Dislikes (Received): 10
Default

Hmmm we'll see how it runs on another day, if it doesnt run right, then I suppose this is my next step.
__________________
1993 BGGM Z28, stock LT1, T56, 175k on original motor, basic bolt-ons. 273 whp, 308wtq. SOLD
2001 Black WS6 TA Stock....for now....
DD: 2007 Dodge Ram 1500 quad cab sport, 6 inch RCX lift, 35x13.5 tires, 20x9 Fuel wheels, 20% tint all the way around, ZZ customs exhaust, Diablosport Trinity T1000 programmer.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 11:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.